Ga naar de inhoud

Via delle Trincée

Bec de Mesdi, 2.727 meter

Moeilijkheid
D, zeer moeilijk  

Uitgangspunt
Lago di Fedaia, 2.053 meter

Steunpunten
Rifugio Ettore Castiglioni (Marmolada), 2.054 meter

Kaart
Kompass-kaart nr. 59 (Sella - Marmolada)

Hoogtemeter
stijgen ca. 700 meter
dalen ca. 700 meter
klettersteig ca. 200 meter  

Tijdsduur
heen: Lago di Fedaia - Bec de Mesdi, ca. 3 uur
terug: Bec de Mesdi - Monte Mesola - Lago di Fedaia, ca. 3 uur
klettersteig: ca. 1½ uur

Voor klettersteigen in deze regio adviseren wij onderstaande boek(en):

              


Routebeschrijving
Van Lago di Fedaia, 2.053 meter, via pad 698 naar Porta Vescovo, 2.478 meter, (station van de kabelbaan) en vervolgens richting het oosten naar het begin van de klettersteig. Van hieruit over een steile helling omhoog, die slechts met een staalkabel gezekerd is, naar de smalle bergkam. Steeds de bergkam en de staalkabels volgend, en aan het einde nog over een hangbrug, bereikt men het hoogste punt van de Padonbergkam, de Bec de Mesdi, 2.727 meter. Hier bevinden zich overal stellingen uit de Eerste Wereldoorlog.

Over de bergkam, die afdaalt richting het oosten, en gedeeltelijk gezekerd is, gaat het via Monte Mesola, 2.642 meter, en Bivacco Bontadini, 2.550 meter, naar Passo Padon, 2.400 meter (loopgraven, stellingen en tunnels). Van hieruit daalt men af richting het zuiden en bij de wegsplitsing, 2.244 meter, gaat men naar rechts, om via pad 699 terug te keren naar het uitgangspunt.

Opmerking:
Deze via ferrata behoort tot de meest aansprekende in de Dolomieten, ondanks dat deze niet al te lang is. Mooi uitzicht op de Marmolada.
Pas op voor verijzing! Het meenemen van een zaklamp is zeker aan te bevelen. Op sommige plaatsen een zeer uitgezette klettersteig.

Terug naar de inhoud