Ga naar de inhoud

Via ferrata Che Guevara

Monte Casale, 1.632 meter

Moeilijkheid
C en 1-, moeilijk  

Uitgangspunt
Pietramurata, 254 meter  

Steunpunten
Pietramurata, 254 meter, Rifugio Don Zio, 1.610 meter

Kaart
Kompass-kaart nr. 101 (Rovereto - Monte Pasubio)

Hoogtemeter
stijgen ca. 1.380 meter
dalen ca. 1.380 meter
klettersteig ca. 1.070 meter  

Tijdsduur
heen: ca. 5 uur
terug: 3 uur
klettersteig: ca. 4 uur

Voor klettersteigen in deze regio adviseren wij onderstaande boek(en):

              


Routebeschrijving
Pietramurata ligt aan de weg van Trento naar het Gardameer, ca. 21 km vanaf Trento en ca. 20 km vanaf Riva del Garda. Het uitgangspunt bevindt zich aan de noordelijke kant van het dorp, vlakbij de brug over de Sarca. Hier staan ook wegwijzers naar de klettersteig.
Via het steengruispad naar rechts omhoog, dan meteen links (pijl op een steen) en via een licht begroeid pad naar de berghellingen aan de voet van Monte Casale. Ongezekerd gaat het over rotsen, dan naar links (rode markeringen volgen) naar de instap van de klettersteig (565 meter).
De klettersteig is goed gezekerd, bij sommige passages komt armkracht van pas. De klettersteig verloopt zeer verticaal, en staat in de morgenuren vol in de zon. De klettersteig eindigt bij het grote kruis, vlakbij de diepe afgrond. Via bloemenweides gaat het naar de dichtbij gelegen Rifugio Don Zio (1.610 meter).

Er zij 2 mogelijkheden voor de afdaling:
a) rechts van Rifugio Don Zio via pad 427 afdalen naar Sarche en vervolgens via de weg terug naar Pietramurata,
b) links van Rifugio Don Zio de markeringen 411 volgen naar het dal van Busòn (1.345 meter), wegwijzer »Pietramurata 426«. Aan de doorlopende, tussen bomen gespannen staalkabels van de "Ferratina del Rampin" langs de extreem steile helling afdalen (let op bij nattigheid). Hierna volgt nog een ladder, waarna men op het vlakkere Costa di Massampiano uitkomt. Van hieruit via zigzag paden afdalen naar Pietramurata. Deze laatste afdaling is zeer steil en wordt daarom niet aangeraden.

Opmerking:
Zeer lange, landschappelijk prachtige klettersteig.

Terug naar de inhoud