Ga naar de inhoud

Via ferrata Les

Moeilijkheid
3 verschillende secties
1e sectie is makkelijk
2e sectie is moeilijker
3e sectie C/D, zeer moeilijk  

Dalplaats
Les, ca. 650 meter

Hoogteverschil
ca. 300 meter

Tijdsduur
naar de klettersteig ca. 15 minuten
klettersteig ca. 1½ uur
terug ca. 30 minuten

Voor klettersteigen in deze regio adviseren wij onderstaande boek(en):

    


Routebeschrijving
Vall d'Aran is één van de mooiste gebieden in de Pyreneeën en het noordwestelijke deel van Catalonië. De schilderachtige vallei is bezaaid met kleine dorpjes en omgeven door heuvels met een hoogte van meer dan 2 kilometer. Direct tegenover het dorp Unha is in 2014 een nieuwe via ferrata geopend met de naam Poi d'Unha. De via ferrata met een afstand van 800 meter en een hoogte van bijna 500 meter en behoort tot de langste in Spanje. Bovendien is de route is voorzien van ultramoderne apparatuur zoals een aantal Tibetaanse bruggen en een spannende wenteltrap.

Komende van Vielha op de N-230 voor het  dorp Les op de rotonde rechtsaf richting de camping Cauarca-deportur. Volg de bordjes “Via Herrada”. Vlak voorbij de camping is een parkeerterreintje en in informatiebord van de Via.

De klettersteig is het omgekeerde van wat gebruikelijk is, de eerste sectie is namelijk moeilijk en de tweede is ontworpen voor beginners. Het is mogelijk om direct naar het tweede makkelijkere deel te gaan, maar dan mis je wel het mooiste eerste deel. Dit is echter niet aan te raden voor kinderen en beginners.

Het eerste deel is vrij pittig en luchtig. De rotswand is steil en voorzien van vele beugels Deze lange muur met een mooi uitzicht op de vallei, leidt tot een Tibetaanse brug van 10 meter. Er is een mogelijkheid om deze te vermijden via een omweg.
Na dit eerste deel kan men weer afdalen, maar je kunt dus ook verder naar het makkelijkere 2e deel. Deze tweede zone is zeer eenvoudig en gaat door een dicht bos vol varens.

Terug naar de inhoud